Waar gebruik je een haakse slijper voor?

Als er gesproken mag worden over een veelzijdig stuk gereedschap, is het de haakse slijper wel. Het wordt het meest gebruikt bij metaalbewerking, maar leent het zich ook goed voor andere materialen zoals beton en zelfs kunststof. Er zijn een groot aantal schijven waar er uit gekozen kan worden en zorgt dat voor de vele toepassingen van de haakse slijper. Bij een haakse slijper die op netspanning werkt is er altijd voldoende vermogen beschikbaar en wordt het werk nooit onderbroken door een leeg geraakte accu. Een haakse slijper die met een accu werkt heeft wel het voordeel om gelijk ter beschikking te zijn, zonder eerst een snoer te moeten leggen.

Voor snijden en slijpen

De haakse slijper in combinatie met een slijpschijf maakt het mogelijk om af te brammen en voor het slijpen van sleuven. Belangrijk is het altijd, om voor een schijf te kiezen die geschikt is voor het materiaal. Zo is een diamantschijf nodig voor steen en tegels. Let er wel op dat bij het overstappen naar metaal, er een doorslijp- of afbraamschijf wordt gebruikt. En voor alle duidelijkheid: een afbraamschijf mag niet gebruikt worden voor het doorslijpen en omgekeerd ook niet. Als regel is een afbraamschijf altijd wat dikker en biedt dat de mogelijkheid om overtollig materiaal mee te verwijderen.

Gladschuren met een lamellenschijf of komstaalborstel

Als een oppervlakte ontdaan moet worden van verf of roest, kan er gebruik worden gemaakt van een lamellenschijf. Die komen in verschillende grofheden en kunnen zelfs voor het gladschuren van hout worden gebruikt. Voor het verwijderen van roest, ook op moeilijk bereikbare plekken, komt een komstaalborstel goed aan te pas. Zo kan binnen een korte periode een groot oppervlak worden ontdaan van het roest. Eventueel kan er daarna met een lamellenschijf over worden gegaan om een glad oppervlak te krijgen, klaar voor bijvoorbeeld een verflaag.Voor een mooi eindresultaat kan er gekozen worden voor een schijf met een fijne schuurkorrelgrootte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *